Friday, 28 December 2012

motivasi diri!

Assalamualaikum wbt...
hello there!

kte nak kongsi2 nk share2 kat cni...
kesedihan terjadi pada diri kte ni....something happened and make me so sad...
tp nk buat camne...kenelah motivate diri sendiri..
kalau boleh motivate org, nape xboleh motivate diri sendiri kan??

btw, mmg sgt sedih bile apa yang kita harapkan xdapat..
syukur alhamdulillah masih ada sahabat2 yang sentiasa mengingatkan saya akan kuasa Allah..
dan ada mereka juga comforting me with a good words and reasons..
mcam mana dorg comfort saye, mcam mane dorg advise and motivate saye..tetap air mata xdapat ditahan bila die nk kuar...emosi kejap hari tu..

but then, alhamdulillah cepat jugak recover sedih ni...bcoz...
saya selalu berpegang pada 1 ayat ni... INNALLAHA MA'ANA...which means Allah is with us..
dgn ayat ni...macam mana kecewa pun..macam mana sedih pun..alhamdulillah saya akan ok dgn cepat..
because...i trust Allah...saya percaya Allah sentiasa ada..cuma kita kadang2 alpa dan lupakan DIA..
yang itu lg menyedihkan daripada tak dapat apa yang kita inginkan..

Innallaha ma'ana.. Allah is with us..always remember this..seriously u can motivate urself...
dan ingat...perancangan Allah jauh lebih baik dan hebat daripada kita...
macam mana baik dan rapi perancangan kita pun...tetap perancangan Allah yang terbaik..
Allah tahu yang terbaik untuk hamba-NYA...kerana DIA Maha Berkuasa...DIA Maha Mengetahui..
jadi, apabila kita tak dapat apa yg kita nak, jangan mengeluh... Rasulullah s.a.w pun xpernah mengeluh..
ini cuma cubitan kecil daripada Allah s.w.t untuk kita kerana kasihnya Allah pada hamba-NYA..
semakin sayang Allah kepada kita, semakin banyak ujian diberikan kepada kita...
nak tau sebab apa?? sebab Allah mengajar kita erti KESABARAN!
bila kta sabar...berdoa...tawakkal..dan berserah kepadaNYA tanpa putus asa..
Allah s.w.t akan beri ganjaran kepada kita...itu sebabnye kita kene sabar menempuhi segala cabaran, dugaan dan ujian daripada Allah...
ini juga adalah salah satu peluang Allah s.w.t beri kepada kita untuk memperolehi kejayaan di akhirat nanti..
dunia ini hanyalah sementara...yg kita perlu utamakan adalah hari akhirat..jangan dilupakan tanggungjawab kita sebagai khalifah di muka bumi ini...

lastly...ingat yer...motivate diri sendiri...kalau kita rase kecewa..cepat2 motivate diri kita..supaya kita tak menyimpang jauh melakukan sesuatu yg tidak sepatutnya...always remember...innallaha ma'ana...Allah is with us, la tahzan..dont be sad...perancangan Allah lebih baik...setiap yg berlaku pasti ada hikmah-NYA..and always said...''i'm ok or i'm fine''and smile! be strong..everything gonna be alright..setiap org dah ditentukan rezeki masing2..cepat dgn lambat je..and rezeki tu dtg dgn pelbagai cara...igt tu! dan mungkin apa yg kita nak tu xsesuai dgn kita..tu sebabnye kita kene sentiasa ingat, perancangan Allah lebih baik... :)



~Wassalam~ 

Thursday, 27 December 2012

buku-buku ku... ;)

Assalamualaikum wbt... salam 1 Dunia...
apa khabar semua.?? ni nk cite sket..
alhamdulillah sy sihat.. :)
ok...ni..everyone hv their own hobbies rite? bukan hobbit tau! hehe

of course sy pun ade hobby sy sendiri...
yg peliknye..dulu sy mmg xsuke bende ni...
wlupn xsuke, tp sebab dipakse oleh ayahanda dari kecik utk mengamalkannye..
sampailah saya pernah mendapat anugerah pada waktu sekolah dulu wlupun mase tu masih xsuke..
iaitu...membacaaaa!!! heee..yes! i hate books! i hate reading!
even dapat Anugerah Nilam mase sekolah dlu pun still i hate reading..but..
Allah Maha Besar...bende yg sy tak suke tu menjadi suke...

result SPM xbagus mane pun stakat account dpt A1, tp math ngn add math hampeh..so, xdapat la smbung accountancy punye course..last2 saye dapat masuk OM...Office Management and Technology...
this course mmg memerlukan daya ingatan dan pemahaman yang sangat kuat..sebab sangat byk subject yg memerlukan saye membaca...OMG!! in english pulak tuh! grrr..mase tu cam pasrah je la...teruskan je la..
xnak la memilih sgt..da dapat masuk universiti tu kira da bersyukur sgt..

so..saya pun teruskanlah belajar dan belajar dan terus belajar sehinggakan dapat keputusan yang cemerlang..mase tu cam tak sangka la dapat survive dgn jayanye dlm course ni..wlaupun tak minat..hehe..
and..saye pun bukannye jenis yg belajar 24/7..i'm not ulat buku or nerd yg study memanjanggg..heee..
mmg Allah bg saya petunjuk la utk belajar and memahami dgn cara membace..degree pun saye dapat course yg related ngn diploma..but lagi memeningkan kepala ni nak membaca dan mengingat sebab subject tu kne igt mcm2 terms yg berkaitan ngn technology seperti wayar2, organ dalaman wayar, cara infomation di sampaikan melalui satellite dan sebagainya..yg sangat unik2 nama perlu dihafal..

kemudian...sampailah last2 semester iaitu semester 5 dan 6 memerlukan saya untuk membuat research..bila buat research ni kne banyak sgt membaca...saya membaca la tanpa menghiraukan rasa penat..ye lah..sebab final project kan..kene la buat btul2...sampai la saya berjaya dgn cemerlang akhirnya..alhamdulillah...

habis je study..sy rase diri saya kosong tanpa membaca....bende yg saya tak suke dulu menjadi suka..dulu2 saya suka baca komik je..banyak komik saya simpan..bila difikirkan semula, rupa2nya dari dulu lagi sikap membaca ini dah lama ade dengan saya..sebab, mase study dlu, bile penat je, saya akan baca komik..ha..membaca lagi kan? haha...xpun, saya tgk cite korea..membaca gak tu..membaca subtitles..hehe..
then...mula la saya mewujudkan minat baru saya selepas belajar...iaitu, mengumpul dan membeli buku...bila susun semua buku2 saya..banyak jugak rasanya...

ni adalah sebahagian buku2 saya yang dah disusun..ada lg yg dalam kabinet, kotak2 dan juga disusun di office ayah saye..hehe..yg gambar ni hanya di bilik saya..senang nk guna untuk buat rujukan and membaca.. :)


kat bilik saya ni da macam mini library...hehe...mmg nnt nk jadikan bilik ni sbg bilik bacaan...so, still under construction lg la kirenye..hehe..byk lg saya nak upgrade utk letak buku2 saya yg bersepah..kekeke.. :D
lagipun bila lagi kita nak menghargai karya2 org...masa kita hidup nilah kita menghargai karya mereka..dan cube menghasilkan karya sendiri...mana tahu kot2 karya kita boleh memberi pengajaran kepada org lain kan..? 

Menurut Saidina Ali Bin Abi Talib; Semua penulis akan mati, hanya karyanya yang akan terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti..

Sekian..thank you readers! ;)

~Wassalam~

There was an error in this gadget