Saturday, 15 August 2015

Diet and Workout version haneyhamid

Assalamualaikum. Salam Sejahtera.

Entry kali ni bukan mcm entry yg lain. Since ramai yang bertanya macam mana saya workout and diet, so.... Kat sini saya nak bagi my daily routine to lose weight. Alhamdulillah dah 12kg saya turun selama 4 bulan. Now masih menurunkan berat badan cuma tak da la nak turun banyak and nak maintain saja..because I just want a normal weight. Okay sesiapa yang nak kurangkan berat badan boleh try routine kat bawah ni:

For meals:
 Breakfast 👉 1 bowl of cereal (fitnesse or else) with low fat milk.
 Lunch 👉 1 tbl spoon rice, vegetables and 1 fish/chicken (ayam tu saya mkn bahagian dada)
 Snack 👉 1 granola bar or 1 banana
 Dinner 👉 same as lunch (better eat before 7 pm)
(**notes: breakfast sangat penting so memang kena makan! If u puasa then sahur u should eat nasi/rice, if tak makan cereal, makan la roti ke oats ke apa2 la yang LOW CALORIES. And everytime u eat, think about TOTAL CALORIES yang u makan. Bukan tak boleh makan langsung or sekat pemakanan u okay? U still can enjoy the delicious foods, but in very small portion and better eat clean. Yg tak minyak, lebihkan sayur dan buah2an)

**additional notes: if you eat too much or rasa terlebih makan/melantak, please drink 1 biji lemon (squeeze/perah) and 1tablespoon of honey. Bancuh dua ni dalam 1 mug, add some warm water then drink laaa! Do it every morning after breakfast and night before sleep.

For workout:
Day 1 👉 lari/jog atas treadmill for 10 minutes only (this is for warm up)
          👉 Zumba for 1 hour (tgk and follow kat YouTube pun ok)

Day 2 👉 lari/jog (warm up)
          👉 15 times crunch, 20 times squats with dumbbell, 15 times right lunges with dumbbell,
                15 times left lunges with dumbbell. (Repeat 3 rounds)
          👉 1 minute normal plank, 1 minute right side plank, 1 minute left side plank.
          👉 stretching.

Day 3 👉 lari/jog (warm up)
           👉 balancing workout / Pilates

Day 4  👉 lari/jog (warm up)
            👉 bodycombat / Muay Thai class

Day 5 👉 lari/jog (warm up)
          👉 15 times crunch, 20 times squats with dumbbell, 15 times right lunges with dumbbell,
                15 times left lunges with dumbbell. (Repeat 3 rounds) 
          👉 1 minute normal plank, 1 minute right side plank, 1 minute left side plank.
          👉 stretching

Day 6 👉 lari/jog (warm up) 
           👉 Zumba 

Day 7 👉 lari/jog (warm up) 
          👉 cycling/swimming

**notes: yang workout Day 2 & Day 5 tu for 1st week buat 3 rounds, but the other week increase to 4 rounds, and try to increase every week until 7/8 rounds. 😁


Okay done. Boleh lagi mempelbagaikan senaman anda..boleh tgk kat Instagram or YouTube or mana2 sahaja. Or you can go Fitness First get free trial with them, join and you can enjoy the classes. You can go for personal training too. Just stay fit and healthy! If you have any questions boleh direct message me at my fb, wechat, whatsapp or iMessage..or you can also email me at hanezahamid@gmail.com 😉

#sheishaneyhamid

Thursday, 16 July 2015

Salam Aidilfitri

Attention!
Syaitan is releasing soon.

Jaga-jaga.

"Indeed, he is to you a clear enemy." [2:168]

Salam Aidilfitri Maaf Zahir & Batin. 

#takecare #bestrong #stayhealthy #rohanidanjasmani ☺️😉

Best regards, 

هنيزا عبدالحميد...😘

sheishaneyhamid#

Friday, 10 July 2015

23 Ramadhan 1436H

Ramadhan bakal berakhir
Aku sedih
Aku takut
Kenapa?
Mungkin ini Ramadhan terakhir
Dapatkah aku bertemu bulan mulia ini lagi?
Paling aku takutkan ialah
Hati aku kurang istiqamah?
Mungkinkah imanku berubah?
Mampukah aku mengawal diriku?
Ya Allah!
Aku masih kurang amalan
Aku masih ingin menikmati ibadah bulan Ramadhan
Tanpa gangguan iblis dan syaitan.

Adakah penyucian diriku di bulan Ramadhan ini berjaya.. Ya Rabbi... 😔

Wednesday, 1 July 2015

Sedar

Bila hati telah redha
Aku serahkan segalanya pada Allah
Saat ini hati aku mula berubah
Aku pilih untuk mendapat redha Allah
Bukan hanya di dunia
Tapi di akhirat sana
Kini aku lebih menerima
Segala ketentuan Allah
Apa jua rancangan Allah buat hambaNYA
Pasti yang terbaik dariNYA
Mungkin jodohku bukan di dunia
Rezeki ku tidak sama
Hanya DIA yang mengetahuinya
Jodoh, rezeki, maut, yang mana datang dulu buat kita
Allah Maha Adil dan Bijaksana
Aku hanya perlu doa, tawakkal dan usaha.

#sheishaneyhamid

Tuesday, 30 June 2015

Hari ujian

Allahuakbar
Hari ni banyak khabar yang kurang enak didengar aku terima
Masalah dalaman keluarga sendiri
Masalah seorang rakan aku ni rumah terbakar
Masalah saudara aku
Masalah aku sendiri
Dan macam2 lagi
………………………….……………

Ujian, dugaan dan cabaran
Allah hadiahkan pada bulan Ramadhan
Bukan untuk membebankan
Sebaliknya untuk menambahkan iman

Allah beri ujian
Allah beri dugaan
Allah beri cabaran
Kerana Allah mahukan perhatian

Kita terlalu lalai dengan dunia
Allah tak mahu kita hanyut di dunia sementara
Allah mahu kita sedar tujuan kita dicipta
Bukan untuk menjadi hamba dunia

Ingatlah wahai saudaraku sahabatku, Allah tak akan membebani hambaNYA dengan ujian, dugaan dan cabaran diluar kemampuan hambaNYA.

Jangan cepat putus asa
Mohonlah pada yang Maha Esa.


#sheishaneyhamid

Sunday, 28 June 2015

Bila minat orang

Kau minat orang ni dah lama dah
Bertahun la
Walaupun time tu kau ada bf
Tapi kau tetap minat orang tu
Dah nama pun minat, bukan sayang
Tapi 
Setelah bertahun2 kau minat orang tu
Dan dia pun baru perasan kewujudan kau 
Tiba2 dia call kau, mesej2 kau 
Siap panggil kau "my dear"
Siap rindu kat kau 
Kau pun dengan hati yang tengah luka 
Akibat teman tapi mesra kau buat hal
Terus perlahan2 jadi sembuh
Tapi baru beberapa hari hati kau baru nak sembuh 
Kau stalk fb dia
Relationship status dia "married" 
Kau rasa macam mana? 
Sakit kan? 
Luka yang baru nak sembuh tu terkoyak balik 
Terus kau tak contact dia 
Dia pun senyap jugak 
Macam tau2 je kau dah tau rahsia dia 
Apa pun tak boleh
Sabar je la jah
Semua ni ujian Allah bagi kat kau 
Bertabahlah. 


#sheishaneyhamid

Bahagia

Melihat orang bahagia
Semudah ABC
Melihat orang bahagia 
Hati jua ingin bahagia
Tapi bahagia itu bukan mudah dikecapi
Setiap orang yang ingin bahagia pasti lalui 
Liku hidup yang tidak diketahui

Bahagia itu hadiah dari Ilahi.

#sheishaneyhamid

Friday, 26 June 2015

Diuji

Allah,
ujian apa yang kau beri
aku mohon hatiku tetap dengan Mu Ya Rabbi
jangan biar aku tenggelam dalam ujian ini
bantu aku untuk mengatasi
hanya Allah yang Maha Mengetahui
betapa hinanya diri ini
tak layak untuk dicintai ajnabi
kini aku hanya mencari redha Ilahi.

#sheishaneyhamid

Wednesday, 24 June 2015

10.59 p.m.

Setelah lama roh berjauhan dengan iman
Kini roh dan iman bersatu
Bersujud kepada Tuhan yang satu
Pelbagai peristiwa telah berlaku dan berlalu
Kini merintih Tuhan tolong pegang daku
Aku mohon Tuhan jangan lepaskan
Bantu aku untuk melupakan.

#sheishaneyhamid

Sentuhan

Ya Rabb
Why the memories still there
Every minute and seconds
I still can feel his touch

Masih terasa
Acap kali muncul diminda
Walau di bulan mulia
Saat syaitan tiada
Mengapa ia masih ada

Aku perlu sedar aku hanya sandaran semata
Dia pergi meninggalkan luka dan air mata

Allah. I need you for rehabilitation. Hug me please.

#sheishaneyhamid

Monday, 22 June 2015

Wake up call song!

Al kisah lagu ni
Kawan aku pasang banyak kali masa study sama
Tapi aku tak respon apa pun *konon tekun study*
Tiba-tiba dia kata
Cuba dengar lagu yang dia pasang ni betul-betul
Aku tanya kenapa
Dia kata lagu ni betul-betul menyentuh hati dia
Aku pun stop buat keje aku dan dengar
Memang best lagu ni
Tapi aku tak tahu maksud lagu ni
Mungkin sebab muka aku plain sangat masa dengar
Dia terus bagi aku nama penyanyi dan tajuk lagu
Dia kata nanti cuba cari kat YouTube ke mana-mana la
Malam tu jugak aku cari
Tanpa aku sedari aku keep on repeating lagu ni
Bila tengok lirik lagu ni aku menangis
Yes, this is a wake up call song! 
Korang yang baca blog aku ni dengar lah lagu ni 
Hayati lirik dia
Lagu ni before lagu Kun Anta lagi
Untuk sesiapa yang belum dengar, dengarlah 
Memang highly recommended
Lagu dia santai je tapi maksud dia #deep 
Tu je la review aku.

Listen to this wake up call song!



#sheishaneyhamid

Sunday, 21 June 2015

Hilang

Setiap saat waktu di muka bumi
Allah berbicara dengan aku
Tapi 
Aku tak tahu untuk mentafsir
Jahil
Belajar tinggi mana pun 
Tetap tak dapat tafsir 
Tetap susah untuk aku faham
Malah
Tambah lagi dengan dosa
Dan terus menerus menjadi pendosa
Sedih
Sadis
Moga Allah tuntun setiap langkahku di muka bumi ini
Aku ingin di sisiNYA
Aku ingin kasih dariNYA

Allah, jangan biar aku tersesat di belantara kejam ini. 

#sheishaneyhamid

11.51 p.m.

Bila Allah menjadi pertama dihati
Kau takkan risau hal lain

Allah tidak akan mengkhianati
Hanya engkau yang perlu yakin

Segalanya terletak pada diri kau sendiri


#sheishaneyhamid

Saturday, 20 June 2015

Terlanjur dan tergelincir

Terlanjur kenal
Terlanjur kawan
Terlanjur suka
Terlanjur dating
Terlanjur bersama
Terlanjur.

ditinggal, teringat, sedih dan kecewa.


Hanya 1 yang aku boleh katakan kepada diri yang terlanjur.

“Kembali, Allah sentiasa menanti.”

#sheishaneyhamid

Thursday, 18 June 2015

Konpius ke

Kau suka kawan kau ni
Kau tak nak org lain, kau nak dia je
Tapi dia mesej and layan kau kadang-kadang ok
Kadang-kadang tak ok
Kadang-kadang layan kau macam puteri
Biasanya kau la nampak beriya.
Tapi ada sorang ni pulak
Kawan kau jugak
Yang sentiasa ok bila kau mesej dia
Memang kau rasa dihargai sangat bila mesej dengan dia
Tapi kau tak ada perasaan pun dengan dia.

So kau rasa macam mana?
Tahu tak nak buat pilihan?


#sheishaneyhamid

Wednesday, 17 June 2015

Khilaf

Orang pandang kau
“Baiknya budak ni, cantik, untung sapa dapat, sopan, lemah lembut, dll.”
Kemudian orang tanya
“Bila nak kahwin, dah berpunya ke, dll”

Kau hanya mampu senyum tawar + pahit

Hakikatnya, 
Orang tak tahu dosa apa yang telah kau lakukan
Orang tak tahu apa yang kau sedang tanggung
Orang tak tahu apa yang bermain dan ganggu fikiran kau

Ada satu persoalan yang bermain difikiran aku

“Andai aku ni seorang yang pernah melakukan maksiat dan dosa besar, siapalah yang mahukan orang seperti ini? Walau molek luarannya, andai dia telah dinodai, masih adakah orang yang inginkan dia?” 

Yang pasti itulah realiti dunia 
Mahukan yang indah belaka
Walau tahu hidup kini penuh dengan pendosa.

Hanya Allah sebaik-baik penerima segala kekurangan dan kelebihan.
Carilah redha Allah dan kembali ke pangkal jalan.

#sheishaneyhamid

Ramadhan

Bulan suci.
Syaitan diikat.
Jangan kau jadi pengganti.
Bulan penuh berkat.
Amalmu Allah menanti.

#sheishaneyhamid

Monday, 15 June 2015

Apakah?

Jahat.

Kau jaga aku.

Walhal aku tak tahu apa tersirat di hati kau.

Kau buat aku sayang kau.

Kini.

Kau pergi.

Tinggalkan aku tanpa khabar.

Sepi.

Aku sakit.

Kau bahagia.

#sheishaneyhamid

Entah

aku tak faham kenapa..

still fresh in my mind..

1st time jumpa...
my heart said... "he's cute"
but i'm afraid to be friend with him..
we just smile and nodding if seeing each other..
then...i don't know where he get the strength to asked my phone number..
in my heart said.. "aww....ok lets see how far this thing will go"

we often message each other...

but..i dont know why the more i get to know him,
the more we close together, the more annoying he act...
seriously annoying~!!

sometimes he so sweet...
but the annoyingness more than his sweetness!
OMG! i hate him.

now i hate him.

but when he didnt reply my message...or contact me...suddenly i miss him...

i dont know y...

and i dont want to fall in love because love is hurt.

#sheishaneyhamid

Friday, 2 January 2015

2015

[02012015]

2015 is here.
Alhamdulillah..

yesterday my friend asked me....
"Apa azam awak tahun baru ni?"

then...i  was puzzled...
why? because...
everytime new year people will ask you about ur new vision..
azam baru..

hmm..well..
i dont know if i have new vision for this year..
i dont know if i have new motivation or spirit for this year...

i just answer to my friend..
"azam baru saya tak tahu lah..hmm...semoga tahun ni lebih baik daripada tahun depan kot"
oh well..thats the only thing i had in my mind...
i just think about my final paper on 6th January..
and my family...i dont think about else..

then my friend said my answer was cliche..
hahah..

yeaa...it's sounds cliche..but thats the only answer i could gv...

but then....i'm still thinking of my new vision..my new azam for 2015..haha
not too late kot.. :p

hope things will get better!

p.s: i love u

#sheishaneyhamid
There was an error in this gadget